matprat

jeg spiser mat. mye mat. og jeg synes det er gørrgøy å både lage mat, bake kaker og ikke minst, spise maten. det eneste jeg har litt problemer med, er å følge oppskrifter. vel, alt til sin tid så klart, og når jeg baker finere kaker og ikke minst lager makroner, veier jeg alle ingredienser og er supernøye, men ellers lager jeg stort sett mat etter "man tager det man haver"-prinspippet og viker aller helst mest mulig fra oppskriften. og nettopp for å inspirere flere til å lage mer mat og god, sunn (noen ganger mindre sunn så klart) mat fra bunnen av, tenker jeg å slå til med ukentlig matprat her på bloggen. kanskje du blir inspirert til å prøve noe nytt, du også?

først ut; and! det er mye lettere å lage enn man tror, og resultatet blir absolutt restaurantverdig med litt god tid og ikke minst tro på deg selv. ettersom at samboeren min er (altfor) storspist, må vi alltid steke to bryst, selv om de aller fleste beregner ett bryst til to personer. føl deg fram. spiser mannen mye mat, trenger han et bryst alene, og har er du alene, vel, så blir det mer deilig andebryst på deg! 


ved siden av anda serverer jeg helst en puré av et slag. denne gangen ble det blomkål- og jordskokkpure. til to-tre personer, trenger du et blomkålhode og ca 5-6 jordskokker (her må du se an størrelse). kok grønnsakene møre i lettsaltet vann, sil av vannet og bruk stavmikser/blender for å lage puré. tilsett litt meierismør, matfløte og salt og pepper etter smak. her er det bare å prøve seg fram. du vet selv hva du liker best.

som tilbehør stekte jeg staver av jordskokk og asparges møre i litt smør. margarin er fyfy på mitt kjøkken, og jeg bruker kun meierismør eller olivenolje (og raspolje til de rettene jeg ikke ønsker smak på, f.eks. bakst av ulik sort). husk at jordskokken trenger mer tid enn aspargesen, så la den steke lengst.

sausen jeg serverte til, fant jeg på trines matblogg. appelsinsaus til and er undervudert! finn den her.

og når det gjelder steking av andebryst, finnes det tusenvis av anbefalinger på nettet, men jeg gjør det sånn her:

♥ la andebrystet hvile på benken en halvtime før steking mens du forvarmer stekovnen til 150 grader
♥ skjær ruter i fettet på andebrystet med en skarp kniv. prøv å ikke skjær ned til kjøttet, men om du ikke får det til de første gangene, frykt ikke. det kommer etter hvert! salt og pepre brystet
♥ stek andebrystet på sterk varme i tørr panne med fettsiden ned i ca 2 minutter, eller til fettet har fått sprø, fin farge. ikke brenn brystet, så følg med!
♥ snu og stek andebrystet lett på kjøttsiden
♥ legg bystet i en ildfast form og stikk et steketermometer i den tjukkeste delen av brystet. sett brystet i ovnen og ta ut når termometeret viser omtrent 58 grader. dersom du ikke har termometer, kan du se an tykkelsen på brystet; vanlig tykkelse trenger ca 10 minutter i ovnen for perfekt rosafarge.
♥ la brystet hvile på benken i ca 10 minutter før servering


og du, det er ingen som sier at man ikke kan spise et festmåltid midt i uka! løp og kjøp. bon apetit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

så hyggelig du er innom! legg gjerne igjen noen ord.
cecilie/linn